Varna povezava za vašo spletno trgovino

Varna povezava za vašo spletno trgovino

Varna povezava za vašo spletno trgovino

25.01.2017 Spletne zanimivosti
Komunikacija med spletno trgovino in kupcem lahko poteka po varni šifrirani povezavi ali nezavarovani nešifrirani povezavi. Razliko lahko hitro ugotovite, če preverite zapis v povezavi do spletne trgovine. Pred domeno se lahko nahaja HTTP ali HTTPS.
Primer: http://www.trgovina.si ali varna povezava https://www.trgovina.si. Razlika je v črki 'S', ki pomeni secure oz. varno.

Kaj dosežemo z uporabo varne povezave?

Preprečitev kraje, zlorabe ali spreminjanja podatkov pri komunikaciji. Komunikacija med trgovino in kupcem je v primeru uporabe varne povezave v celoti šifrirana. Napadalec, ki se postavi med trgovino in kupca in želi prestrezati promet, v takem primeru ne more pridobiti ali spremeniti podatkov, ki se prenašajo (podatki so šifrirani in tako zaščiteni). To je posebej pomembno pri straneh za prijavo in plačevanje, kjer se tako zaščitijo podatki kot so uporabniška imena, gesla in podatki plačilnih kartic.
Šifrirana povezava hkrati zagotavlja tudi integriteto podatkov in preprečuje okvaro podatkov pri prenosu.
Varna povezava zaščiti občutljive podatke kot so uporabniška imena, gesla in podatki plačilnih kartic.

Prednosti za kupce in prodajalce

Prednosti so obojestranske, tako za kupce (uporabnike) kot za prodajalce:
  • preprečitev kraje/zlorabe podatkov pri komunikaciji (predvsem pomembno pri prijavah in plačevanju),
  • večja stopnja zaupanja kupcev v spletno trgovino, kar posledično pripelje do večje prodaje,
  • hitrejše delovanje spletnih mest (testi so pokazali, da spletna mesta na varni povezavi lahko delujejo nekoliko hitreje),
  • prednost pri rangiranju na iskalnikih v primerjavi s spletnimi mesti, ki varne povezave ne uporabljajo,
  • dokaz, da je spletno mesto legitimno in varno.

Kako uredim varno povezavo?

Za vzpostavitev varne povezave z vašo spletno trgovino ali spletno stranjo najprej potrebujete SSL certifikat. Certifikat lahko kupite, tako kot domeno, pri ponudnikih gostovanja. Certifikat se nato namesti na spletno gostovanje kjer gostuje vaše spletno mesto. Nato uredimo še spremembe na spletnem mestu, ki zagotovijo, da promet poteka preko varne povezave.
Za vzpostavitev varne povezave potrebujete le SSL certifikat in manjše spremembe spletnega mesta
Če povzamemo, za vzpostavitev varne povezave potrebujete SSL certifikat in manjše spremembe spletnega mesta. Ni prehudo glede na številne prednosti, ki jih prinaša mar ne? Spletne trgovine iz naše produkcije že omogočajo uporabo varne povezave.

Prihodnost

V preteklosti je Google, kot vodilni iskalnik, že objavil, da spletna mesta na varnih povezavah rangirajo višje kot tista, ki varne povezave ne uporabljajo. Sedaj bo naredil še korak dalje. Konec januarja 2017 bo Googlov brskalnik Chrome začel označevati spletna mesta, ki ponujajo prijavo in plačevanje, a niso na varni povezavi, kot 'nezavarovana' mesta. V prihodnje napoveduje še druge ukrepe, s katerimi želijo avtorje spletnih mest spodbuditi k uporabi varnih povezav.

Produkcija PROAPP
Spletni svetovalec
Zdravo! Svetovalec je trenutno nedosegljiv. Pošljite sporočilo, odgovorili bomo v najkrajšem času.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.